Instagram Facebook

Tarina

SALAISEN PUUTARHAN MAJATALO

Salaisen Puutarhan majatalo sijaitsee Länsi-Suomessa Kauhajoella 1890-luvulla rakennetussa, vallattoman puutarhan ympäröimässä pappilarakennuksessa.

Eteläisellä Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva Kauhajoki on risteyskohta: sieltä ei ole kovinkaan pitkä matka meren rannalle, kauniisiin suomaisemiin, lakeuksille – tai Seinäjoelle tapahtumiin. Kauhajoen pikkukaupungista löytyy uteliaalle sielulle paljon koettavaa: Valkoisen Puun kahvila, Unescon luonnonperintökohteita pyöräiltäviksi, kansainvälisesti tunnustettu ITE-taiteilija, edistyksellistä luomuviljelyä, korkeatasoista huonekaludesignia sekä hurmaava, valtava lankakauppa.

Klaus ja Salainen Puutarha

Komeasti rinteen päällä seisova Salaisen Puutarhan Majatalo henkii seikkailua, lämpöä ja ihmisyyttä.

Pappilassa on vietetty aikaa, osallistuttu seuroihin, tultu vihityiksi ja kastetuiksi kappelihuoneessa, leikitty seurakunnan kerhossa, keskusteltu vakavia talvisodan painostavissa tunnelmissa, opittu kirjaimia esikoulussa, jännitetty Suomen itsenäisyyden syntyä. Rakastettu, riidelty ja keskusteltu.

Sellaista epätäydellistä, hieman boheemia ja siksi juuri täydellisen rentouttavaa. Yrityksenä majatalo on jatkoa Valkoisen Puun ketjulle, jonka kahvilat sijaitsevat Kauhajoella, Seinäjoella, Tampereella ja Jyväskylässä.

Majatalon nimen keksi 11-vuotias Klaus, Valkoisen Puun yrittäjien Kirsin ja Markin poika. Klaus on samanikäinen kuin vanhempiensa yhdessä kehittelemä Salaisen Puutarhan suklaakakku, joka on kahviloiden suosituin kakku. Kakun kanssa kasvanut poika keksi ensi kertaa talossa käydessään nimen majatalolle. Talon ympärillä rehottaa Salainen Puutarha -kirjaklassikon henkinen, puolivilli puutarha ja itse talo on jännittävän historiallinen – täydellistä!

Salaisen Puutarhan Majatalon veranta.

Lybeck

Majatalossa ovat aina eläneet ja tehneet töitä suuret persoonat. Komea talo rakennettiin 1890-luvulla hurjaa suosiota nauttineelle kirkkoherra Edward Lybeckille. Edward kannatti nuorsuomalaisten itsenäistymisaatetta ja joutui siksi kasakoiden murhayrityksen kohteeksi. Henki säästyi täpärästi neuvokkaan rengin ansiosta, joka piilotti isäntänsä vihaisen hevosen heinäkaukaloon.

Portti Salaisen Puutarhan Majatalon vallattomaan puutarhaan.

Esteri

Tarinat talosta ja siinä eläneistä ihmisistä on meille kertonut Lybeckin tyttärentytär, Esteri Koskilammi, joka asui lapsuutensa ja nuoruutensa pappilassa. Hämmästyttävän virkeä 103-vuotias vieraili syksyllä 2021 entisessä lapsuudenkodissaan kertoillen elävästi, millaista pappilassa oli kasvaa villinä, alati hankaluuksiin joutuneena pikkutyttönä 1920-luvulla. Ei ollut ihan harvinaista, että Esteri karkasi naapurin maatilalle eläimiä hoitamaan tai kiipesi puuhun rangaistuksia pakoon.

Puutarhasuunnitelmat perustuvat myös Esterin muistoihin siitä, millainen ympäristö oli 20-luvulla hedelmätarhoineen ja edistyksellisine salaattipenkkeineen. Lisää Esterin tarinoita löydät huonekuvauksista!

Salaisen Puutarhan Majatalon veranta.

Anu

Talo toimi pappilana viimeksi 40-luvulla, jonka jälkeen siellä toimi mm. päiväkoti, esikoulu ja seurakunnan päiväkerho. Lasikuitutapetit ja muovimatot peittivät pintoja, kun Anu Keski-Filppula perheineen osti talon seurakunnalta 2016.  Perheen taloon tekemä mittava remontti alkoi niiden poistamisella. 

Paikalliset kirvesmiehet olivat töissä puoli vuotta, juhannuksesta 2016 joulukuun alkuun. Sen jälkeen Anu perheineen muutti remontin keskelle. 

Ikkunoita ei tarvinnut uusia. Ovia ja ovenkarmeja sen sijaan teetettiin. Ne teki jo eläkkeellä oleva paikallinen puuseppä, joka tunnisti myös ikkunat omaksi työkseen.

Ullakolta löytyi kirkkoherran pojan 1930-luvulla keräämä kasvisto. Sen sivuja on kehystettynä Kallio-huoneen seinällä.

Remontin myötä muovimattojen peittämä pappila sai takaisin vanhan, kevyen henkensä. Kiitos Anulle perheineen valtavasta kotiseututyöstä!

Magdaleena-huone Salaisen Puutarhan Majatalossa.

Kirsi & Mark

Nyt talon koko historia luo taustan sen uudelle elämälle majatalona – kauniina ja viihtyisänä boutique-hotellina, jossa Anun perheen rakkaudella tekemä remontti yhdistyy Kirsin ja Markin viimeistelemään sisustukseen.

Kirsi ja Mark Heidt ovat suomalais-amerikkalainen pariskunta, joka on tullut tunnetuksi Valkoinen Puu -kahvilaketjun ja -Food Factoryn yrittäjinä.

Pari tapasi nettideittipalstalla 2002 ja meni kolmansilla treffeillä naimisiin. Ensimmäiset yhteiset vuotensa pari asui Amerikassa, Niagara Fallsissa, tehden yhdessä keramiikkaa. Suomeen Kauhajoelle he muuttivat 2009, ja 2011 he perustivat ensimmäisen kahvilansa Kauhajoelle.

Kirsin ja Markin yhteinen juttu on yhdessä luominen ja yrittäminen.

Salaisen Puutarhan Majatalon ympäristövastuu Ekokompassi-sertfikaatti kertoo vastuullisuudesta

Ympäristövastuu

Majatalomme haluaa olla esimerkki jokaiselle mahdollisista, konkreettisista ympäristöteoista. Olemme sitoutuneet kehittämään ympäristötyötämme jatkuvasti. Osoituksena vastuullisuudestamme olemme saaneet Ekokompassi-sertifikaatin.

Tutustu Ekokompassiin